Commercial Conversion

High-End Residential Conversion With A Contemporary Interior Design

Project Summary

  • Location: Nottingham Road, Derbyshire
  • Sector: Residential Conversion
  • Construction Costs: £5 – 6M
  • Size: 1,755 sqft
  • Status: Complete
  • Architect: Windsorpatania Architects

 

Our goal is to convert this historic Theatre into 20 high-quality modern apartments giving this building a brand-new modernised look while preserving its heritage.

We are aiming to create pride in the building, despite its existing reputation and the neglected state in which it was found.

It’s essential to emphasize the social aspect and atmosphere of the new build by establishing a sense of community, using meeting places as one of the main features.

We worked very hard to keep the historical features of the façade that faces the main road, which was deeply appreciated by the local community and council.

We also worked closely with the planning department, and during the planning process, we managed to remove the CIL tax saving the developer £200,000.

The history

This historical building located on Nottingham Road was first opened as a Premier Electric Theatre in January 1912.

It was initially designed for 300 people and eventually extended to accommodate 1,000 people.

Unfortunately, in1960, a firework was set off within the property, which caused significant damage and later led to the closure of the theatre.

The building reopened as Walkers Bingo Club in 1974 but became less popular in the early 2000s. Eventually closed in 2013; it´s been vacant ever since.

Architecture

The building is in a predominantly residential area where most commercial buildings and services overlook the main road.

The existing structure is a 3-storey building found in a dilapidated condition after being used as a theatre and a Bingo Hall.

The building is composed of a 2-storey block with original access to the theatre, the hall, facilities for the public, and the staircases connecting the ground floor with the upper gallery.

The rest of the building was a full-height room which included the auditorium, the stage area with a projection room, and personnel facilities.

The Challenge

The project must preserve and respect typical features of the English architectural style of the 19th and 20th centuries, construction methods, materials, and geometries of some areas.

We need to focus our design on studying the existing building regarding architectural quality and historical features, its usage, modifications, additions, and changes made to the original building throughout history.

Project´s Insight

We worked very hard to keep the historical features of the façade that are facing the main road, which was deeply appreciated by the local community and the council.

We worked very closely with the planning department, and during the planning process, we managed to remove the CIL tax saving the developer £200,000.

Before submitting a full planning application, we submitted a pre-planning application with CGIs and required information that gave us much insight into what we could do and not do in the planning process.

The Solution

We removed and demolished some parts of the building in terrible conditions to erect a fresh build with a contemporary architectural style.

The structure was rebuilt following the same perimeter, creating a more regular and functional shape for a new 3-storey building with 14 one-bedroom flats and 6 two-bedroom flats.

Particular attention has been dedicated to promoting green mobility and recycling via providing dedicated spaces for bikes and bins to advocate for environmental practices.

We will preserve Nottingham Road’s front block for this residential conversion, with the most relevant historical features.

Residential Conversion

Our main contribution was designing a proposal to improve the area’s quality that was appreciated by the local community.

The proposal gave the building a brand-new, modernised look, preserving its meaningful characteristics tied to its history.

We strongly believe it is important not to erase the memory of what the building has been in the past to maintain a stronger connection with the Local Community.

For this reason, we proposed to retain the facade facing Nottingham Road, which is considered to have the most precious qualities.

The design has been shaped with the end-user in mind, creating spaces that foster the rise of the community spirit, giving people with special needs the opportunity to build solid human relationships.

Before After pic1 1test10
Before After pic3 1Commercial Conversion