Render 14

A Family Home Into 2 Flats With A Great High-End Interior Design

Project Summary

Our client appointed us for the residential conversion of his existing flat into 2 new flats with an L-shape dormer extension.
 
Our goal was to manage the interior design, building control and get approval from the council and heritage office which we did on the 1st round.
 
  • Location: Fulham Palace Rd, London SW6, UK
  • Sector: Residential
  • Construction Costs: £80,000 – £100,000
  • Size: 170 sqft
  • Status: Work In Progress
  • Architect: Windsorpatania architect

Current Situation

Our client´s property is a 2-storey semi-detached house, currently divided into 2 flats: one on the ground floor and one on the first floor.
 
Both flats are used as private residences.
 
The property is in a Conservation Area. It demands that the extensions and alterations should be sympathetic to the architectural character and should not hurt the area’s appearance.
 
Characteristics such as building heights, roof forms, side additions, front gardens, materials, windows and building features should also be considered.
 
Particular attention should be paid to the design visible from the street and surrounding properties.

Interior Design

Our proposal involves the erection of a new L-shaped dormer extension at the rear of the property and the creation of a 2-bedroom flat for 3 occupants.
 
The extension will not be visible from the main street and will not alter the existing ridge of the roof, keeping a subordinate appearance from the main building.
 
The only proposed alteration visible from Fulham Palace Road is a new skylight positioned at the same height as the existing one.
 
The scheme has been considered in terms of flood risk, parking, heritage, housing standards, noise impacts and is acceptable on all matters and Local policies.
 

Interior Design

Giovanni Patania, Architect Director, said:
 
“The main goal of this project was to divide our client’s existing flat into 2 flats with an L-shape dormer extension.
 
Our challenge was to get the maximum volume for the project extension, keeping the property’s heritage as it is located in a Conservation area.
 
Even with this challenge, we got approval from both the council and heritage office at the 1st round after 2 failed tries on the past.”

In the press