Modernising an Old Family Home Into A Contemporary Space

Summary

We’re proud to transform this beautiful double story family home into a modern, contemporary residence.
 
As we move into modernisation and upgrades, preserving the history and culture of this family home is very important to us as a practice.
 
Location: Norfolk House, Summer Hill, Kingswinford, Birmingham
Sector: Residential
Construction Costs: £500,000
Size: 3,703 sqft
Status: Work In Progress
Architect: Windsor & Patania Architects
Partners: Quadrant Building Control, Redstone Engineers

Current

The property in its current state is a double-storey family house.
 
It’s accessed from Summer Hill Road, is composed of a ground floor living space and a first floor consisting of 4 bedrooms. The rear of the property faces the existing garden, offering a high-quality space with pleasant views out.
 
The aim of the project is to take advantage of this space and maximise its benefits, whilst enlarging the space to accommodate the family’s needs.
 
The extension will grow out toward the garden and include large windows in order to benefit from more natural light and views out.
 
The property is located in the residential area in Kingswinford, in the metropolitan district of Dudley. Currently, the only access to the property is from Summer Hill road.
 
To the West, the property borders Inglenook Cottage, while on the Eastside, it borders the Hapsted property.

The future

Our proposal involves the construction of a new extension on the ground floor onto the rear garden and a partial extension on the first floor
 
On the ground floor, the extension will not exceed the existing building width and will extend to part of the existing paved area of the garden.
 
On the first floor, the extension will be aligned between the eastern boundary and the centre of the building, including a small terrace facing the garden.
 
This location will avoid an overlooking issue due to its shape and position, thus eliminates any problems of loss of views or natural light to the neighbouring properties.
 
This extension will help to reconfigure the first-floor layout, dedicating more space to the master bedroom and children’s rooms.
 
In order to implement tighter security, a small entrance is added before the front entrance.
 
In Summary, the new application proposes the following:
 
  • Erection of a ground floor rear extension
  • Erection of a first floor rear extension
  • Erection of an entrance porch

 

Materials Selection

The materials of the new extension are chosen to match the ones of the main building:

  • Exposed brick to match existing

  • Black aluminium double glazed windows

 

The proposal will accommodate the needs of a family that wishes to live in their neighbourhood long term.

Additionally, the new development is sensitive in design toward its neighbours and does not create any disadvantages associated with the other properties in the area.

The building will undergo a new modern renovation and provide a more appealing outlook relevant to the lifestyle of a modern day family.

In the press

Before After
Before After
Before After