Modern Residence

Modernising a Family House Into A Private Residence With A Contemporary Design

Project Summary

We’re proud to transform this beautiful double story family house into a modern private residence with a contemporary design.
 
When interviewing the client, he explained to us how much the family like to create daily habits around the food, inviting guests over for lunch and hosting large and beautiful dinners.
 
As a result, we proposed the kitchen be positioned at the very centre of the house; with a contemporary design, an extension of the 1st floor, relaxation area, library, cinema room, and open spaces to enjoy the view of the garden.
 
  • Location: Norfolk House, Summer Hill, Kingswinford, Birmingham
  • Sector: Residential Conversion
  • Construction Costs: £500,000
  • Size: 3,703 sqft
  • Status: Work In Progress
  • Architect: Windsorpatania Architects

Current Situation

The property in its current state is a double-storey family house; it comprises a ground floor living space and the 1st floor with 4 bedrooms.
 
The property is located in the residential area in Kingswinford, in the metropolitan district of Dudley. Currently, the only access to the property is from Summer Hill road.
 
The project aims to take advantage of this space and maximise its benefits whilst enlarging the space to accommodate the family’s needs.
 
The extension will grow toward the garden and include large windows to benefit from more natural light and views and offer high-quality space with pleasant views.

Contemporary Design

Our proposal involves the construction of a new extension on the ground floor into the rear garden and a 1st-floor extension.
 
On the ground floor, the extension will not exceed the existing building width and extend to part of the existing paved area of the garden.
 
On the 1s floor, the extension will be aligned between the eastern boundary and the centre of the building, including a small terrace facing the garden.
 
This location will avoid an overlooking issue due to its shape and position, thus eliminating any problems of loss of views or natural light to the neighbouring properties.
 
This extension will help reconfigure the 1st floor for more space for the main bedroom and children’s rooms.

Contemporary Design

The new development is sensitive in design toward its neighbours and does not create any disadvantages associated with the other properties in the area.
 
The building will undergo a new modern renovation and provide a more appealing outlook relevant to the lifestyle of a modern-day family in Moder Private Residence.
 
With a very contemporary design, extension of the 1st floor, relaxation area, library, cinema room, and open spaces to enjoy the view of the garden.

We design the main room and the kid’s room, focusing on the garden´s view as the rest of the spaces around the house.

Before After Norfolk House Before2Private Residence

Contemporary Design

The new extension is designed specially to enlarge the common areas and create a better quality living space for a family. The design provides a more modern style, thus improving the general outlook of the property.

The current application proposes the following:

  • Erection of a ground floor rear extension
  • Erection of a first floor rear extension
  • Erection of an entrance porch

 

Materials Selection: The materials of the new extension are chosen to match the ones of the main building:

  • Exposed brick to match existing
  • Black aluminium double glazed windows
Before After Norfolk House Before Kitchen 2Contemporary Design

Giovanni Patania, our Architect Director, said:

“We are helping our client accomplish his dream of enjoying time with family and friends while having a perfect view; we are designing a private residence with a contemporary design that will provide happiness for his family and relaxing moments.”

Before After Norfolk House Before Living RoomPrivate Residence

In the press